Tom Van Grieken heeft met het Vlaams Belang één duidelijk kernthema: migratie. Maar net die bevoegdheid ligt bij de federale overheid. Hoe wil de extreemrechtse partij toch wegen op het beleid?

“Schrijf maar in koeien van letters in uw interview: Vlaanderen mag stemmen wat het wil, maar de PS bepaalt het beleid. Of de MR. Dat is eigenlijk wat u zegt”, sneert Tom Van Grieken richting de journalist van Het Laatste Nieuws. De voorzitter van Vlaams Belang ziet dat echter anders…

“U moet niet zo conservatief zijn en wat progressiever denken: wij willen dit net veranderen”, benadrukt Tom Van Grieken in het gesprek met Het Laatste Nieuws. Maar moet de partij dan geen gesprekspartner vinden?

“Het Belgische systeem verdraagt geen Vlaamse democratie”, klinkt het droog bij Tom Van Grieken. En dan klinkt er een stevige verwittiging van de Vlaams Belang-voorzitter…

“De kruik gaat maar zo lang te water tot ze barst”, voorspelt Tom Van Grieken in Het Laatste Nieuws. “Iedereen die je spreekt, ook ministers, zeggen dat België op is. Elk compromis wordt betaald met geld dat er niet is. Hoe groter wij worden, hoe groter de kans dat we partners vinden.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.