Vincent Van Peteghem ontpopte zich de laatste maanden tot een populair figuur binnen de Vivaldi-regering. Niet in het minst dankzij zijn populaire staatsbon. Maar hoe hield de CD&V’er zich staande als minister van Financiën?

“Zijn staatsbon zal niet snel vergeten worden. Van Peteghem legde ook een visionaire hervorming van de fiscaliteit op tafel, maar zag die mismeesterd worden door Vivaldi”, lezen we in Het Nieuwsblad. De krant merkt een opvallende verandering bij de minister…

“Dé grote koopkrachtverhoging wilde Van Peteghem realiseren via een allesomvattende fiscale hervorming”, schrijft Het Nieuwsblad. “Iedereen 835 euro netto extra per jaar, dat was zijn torenhoge inzet. Maar hij beet in het stof in de zomer van 2023. Zijn plannen werden gekelderd. Dat hijzelf die plannen eerst breed uitsmeerde in de pers hielp niet.” Nadien pakte Van Peteghem het helemaal anders aan…

“Na de mislukking speelde hij steeds meer soloslim”, voegt Het Nieuwsblad eraan toe. “Van Peteghem pakte uit met een fiscaal voordeel op een staatsbon met looptijd van één jaar, wat een ongeziene mobilisatie van spaargeld opleverde.” Al was de staatsbon misschien té populair…

Er werd 22 miljard opgehaald via de staatsbon maar net daarom dreigde Vincent Van Peteghem té populair te worden en werd hem niets meer gegund door zijn collega’s. “Nadien kreeg hij een herhaling van de staatsbon niet meer door de regering”, besluit Het Nieuwsblad.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.