Het zag er allemaal zo mooi uit na de verkiezingen. De extremen zorgden niet voor de immobilisering van het land en er lag zelfs een mooie coalitie voor het grijpen: Arizona. Een weerafspiegeling van de al even logische regionale regeringen. Zouden we dan eindelijk eens een snelle regeringsvorming kennen?

Niets was minder waar, zo blijkt. Waarom is het in België altijd moeilijker dan elders? Politicoloog Dave Sinardet (VUB) legt in Het Nieuwsblad uit wat er fout loopt…

“Wanneer het over regeringsvorming gaat, heeft België een stevige reputatie, met onder meer het wereldrecord van 541 dagen in 2010-2011. Als verklaring geldt dat er in ons land niet enkel ideologische verschillen zijn, maar ook nog eens een taalgrens die dwars door de politiek loopt.” Toch is er een opvallende tendens merkbaar…

“Intussen zijn we lang niet meer het enige Europese land waar dat moeizaam verloopt. De huidige Nederlandse regering bijvoorbeeld had 223 dagen nodig om het levenslicht te zien. Ook in Frankrijk verliep dat afgelopen zomer turbulent na de vervroegde parlementsverkiezingen”, verduidelijkt Sinardet in Het Nieuwsblad. Al moeten we nu een pijnlijke vaststelling doen…

“In juli heb ik nog een column geschreven dat de rollen eindelijk eens omgekeerd waren, dat het bij ons deze keer vlotter ging dan in de buurlanden”, geeft politicoloog Dave Sinardet. “Intussen moet ik dat toch ook alweer bijstellen.” 

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.