Zuhal Demir wil er als nieuwe minister van Onderwijs met de grove borstel doorgaan. De N-VA-politica wil de ouders die niet meewillen met haar plannen raken waar ze het het meest gaan voelen: in hun portefeuille. Wat ligt er op tafel?

“Kijk, ik sta elke ochtend aan de schoolpoort. Ik maak daar een hoofdzaak van. Wel, aan die schoolpoort zie ik dat de middenklasse zich te pletter werkt. Wij komen aan, ploeter ploeter, nadenkend of we de sporttas en de boterhammen mee hebben. Dus ik snap wel dat gezinnen minder betrokken zijn”, klinkt het in eerste instantie nog zalvend bij Zuhal Demir in gesprek met De Standaard. Maar één stokpaardje wil ze niet kwijt…

“Maar als het over Nederlands gaat, dan moet er wél meer ouderlijke verantwoordelijkheid komen”, benadrukt Zuhal Demir. “Ik vind het belangrijk dat ouders Nederlands leren om de schoolcarrière van hun kinderen te volgen.” En dan dreigt Demir ook met straffen…

“Wie geen Nederlands kent, moet bewijzen dat ze de taal gaan leren. Zo niet, gaan we aan de oren van die ouders trekken en aan de portefeuille komen door de schoolbonus niet uit te betalen tot dat bewijs is geleverd”, doet het stemmenkanon van N-VA haar plannen uit de doeken in De Standaard. Maar die straffen zijn niet het doel op zich. Integendeel…

“We willen vooral dat ouders die thuiskomen, kunnen toezien op het huiswerk: ‘Allee, schrijf dat nog eens tien keer ’ of ‘Lees dat stuk nog eens’. Hier in Genk, bijvoorbeeld, spreekt een op de drie leerlingen thuis geen Nederlands. Een op de vijf kinderen haalt geen diploma. Dat zijn weggegooide kansen.” Zuhal Demir ziet het als volgt…

“Als je thuis geen Nederlands spreekt, is de kans drie keer groter dat je geen diploma haalt. Je moet dan geen genie zijn om te weten wat van tel is. Ik zeg al tien jaar: Nederlands, Nederlands, Nederlands. Daarom ben ik zo blij dat er extra budget is voorzien vanaf de kleuterklas”, onthult Zuhal Demir als nieuwe minister van Onderwijs in gesprek met De Standaard.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.