Wil Bart De Wever het uniform terugbrengen in ons straatbeeld? Voor de N-VA-voorzitter stelt er zich momenteel één probleem…
“Mensen mogen doen wat ze willen, maar zeggen dat onze publieke cultuur en onze scholen dat ook moeten accepteren, is voor mij tien bruggen te ver. Thuis en op straat doe je wat je wil, je god is welkom en je mag die beleven zoals je wil. Maar onze publieke cultuur draait op de waarden van de Verlichting”, benadrukt Bart De Wever in gesprek met De Standaard. En dan komt de N-VA met een opvallend voorstel…
Uiteraard gaat het dan voornamelijk om het hoofddoekenverbod in publieke functies. Vlak voor de verkiezingen deed De Wever nog een voorstel om een uniform te introduceren. Vooruit en Groen interpreteerden dat als een opening naar het dragen van de hoofddoek in de zorg en aan de loketten. Klopt dat ook?
“Voor functies waarvoor er contact is met het publiek, zou je een uniform kunnen opleggen. Een uniform is de neutraliteit bij uitstek”, verduidelijkt Bart De Wever. En dat is nu reeds (gedeeltelijk) in voegen, zo blijkt…
“De stad Antwerpen heeft trouwens al een dresscode, die nog werd opgesteld door Patrick Janssens (Vooruit). Juridisch gezien is die dresscode een uniform, ook al is het geen uniformkledij. Daar kun je een hoofddeksel bij voorzien, zoals voor de politie.” En dan wil Bart De Wever toch één ding duidelijk maken…
“Je moet mensen naar de Verlichting brengen, en daar ben ik pragmatisch in. De PVDA bevestigt mensen in slachtofferschap, om ze vooral in die cocons van isolatie te houden. Ik wil hen daaruit halen en dan moet je af en toe een brug slaan, en zeggen: kom maar.” Want één iets wil De Wever benadrukken…
“Als dat conform de neutraliteit kan, dan ben ik daar niet tegen. Er zijn wel heel wat beroepen, zoals in de zorg, waar het dragen van een hoofddeksel om hygiënische redenen perfect verzoenbaar is met de neutraliteit. Ik heb geen enkele moeite met een bandana met het logo van de stad of het ziekenhuis op”, schetst Bart De Wever in De Standaard een voorbeeld van hoe er tot een compromis zou kunnen worden gekomen.