Het klinkt misschien vreemd in de oren maar Bart De Wever werd zowaar gered door een PVDA-kopstuk. Waarom redde Jos D’Haese van de PVDA het vel van de N-VA-voorzitter?

Het draait allemaal om die ene Antwerpse zetel die in de loop van de zondagnacht na de verkiezingen alsnog naar PVDA ging in plaats van naar het Vlaams Belang van Tom Van Grieken. Uiteindelijk werd het nachtmerriescenario van Bart De Wever nipt vermeden door een PVDA’er. Wat was er aan de hand?

Uiteindelijk beslisten amper 4961 stemmen over die ene cruciale zetel in Antwerpen die uiteindelijk naar PVDA ging in plaats van naar het Vlaams Belang van Tom Van Grieken. Met die ene zetel erbij zou niet de N-VA maar wel Vlaams Belang de grootste partij geworden zijn in het Vlaams parlement. Met één duidelijk verschil…

“Dan was Vlaams Belang dus de grootste, en nodigde Tom Van Grieken als informateur nu zijn collega’s uit. Vervolgens kon hij proberen om een regering met de N-VA op de been te brengen. Met 63 zetels hadden ze net genoeg voor een Vlaamse meerderheid”, besluit Het Nieuwsblad. En zo besliste één PVDA-kopstuk over het lot van de Vlaamse regering.

Wie had gedacht dat nota bene PVDA-kopstuk Jos D’Haese in Antwerpen ervoor zou zorgen dat een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang mathematisch onmogelijk werd.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.