Marlène de Wouters heeft het nooit aan de grote klok gehangen, maar in Humo vertelt de voormalige leading lady van VTM dan toch over het machtsmisbruik dat speelde bij VTM. Wat was er aan de hand?

In Humo doet Marlène de Wouters haar verhaal. Hoe ze jarenlang avances weigerde van een man die zijn macht misbruikte en haar het leven en haar carrière moeilijk maakte.

Met avances op zich heeft de presentatrice niet direct een probleem. “Maar je macht gebruiken om je zin te krijgen of, erger nog, om wraak te nemen als je je zin niét krijgt, dat is misselijkmakend.”

Volgens Marlène belde de hogergeplaatste man haar op, bezocht hij zomaar haar loge, wachtte haar op na het werk en wilde haar mee uit eten nemen. Marlène besloot in te grijpen. 

Maar toen de omroepster duidelijk aangaf niet op zijn avances in te willen gaan, begon de boycot. “Zo zou een programma dat ik zelf had ingediend, dat al was goedgekeurd en waar ik al maanden aan had gewerkt, plots door iemand anders gepresenteerd worden”, geeft Marlène een voorbeeld.

De mensen die ze bij VTM in vertrouwen nam, hadden begrip en wilden graag helpen, maar ze konden uiteindelijk niets ondernemen. “En de leidinggevenden waren op de hoogte, maar zij zwegen, wellicht om hun eigen carrière niet in gevaar te brengen.”

Het was een tijd die niet te vergelijken is met het huidige showbizz-klimaat. “Er was nog geen sprake van #MeToo, er bestond geen meldpunt waar je als slachtoffer je verhaal kon doen”, aldus de presentatrice.

Uiteindelijk hield Marlène de Wouters de eer aan zichzelf en stapte ze over naar VT4 en VIJFtv. Nooit zou ze plooien voor machtsmisbruik. Ook nu nog vertelt ze haar verhaal louter om andere in een gelijkaardige situatie te helpen en moed te geven, verduidelijkt ze in Humo.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.