Antiquair Paul De Grande, bekends als één van de experten uit het Play4-programma ‘Stukken van Mensen’, heeft een bijzonder scherp oog voor kunst, ook al is hij eigenlijk half blind. Dat onthulde hij eerder in een ander Play4-programma, ‘Viva La Feta’. In Primo vertelt hij dat z’n oogaandoening het gevolg is van een zwaar auto-accident in Zuid-Amerika, lang geleden. Een ongeval waarbij hij door het oog van de naald kroop.

“In 1987 heb ik in Zuid-Amerika een brandweerwagen geramd. Ik was volledig in mijn recht, want hij was zonder sirene op de baan gekomen. Ik heb ‘m nooit zien of horen komen”, vertelt Paul. “Gelukkig had ik al airbags in mijn auto. Ik deed op dat moment heel veel business in Zuid-Amerika en daar dachten ze dat ik dood was.”

Gelukkig ondervindt hij niet al te veel hinder van z’n ‘beperking’. “Ik herinner me niks meer van het ongeluk en de hospitalisatie. Dat is een leegte van een paar maanden”, zegt de antiquair. “Eens terug thuis, moest ik alles zelf ervaren. De zenuwen van de ogen zijn geraakt. Ik heb maar half zicht in allebei de ogen, maar je kan dat moeilijk uitleggen aan de mensen. In het begin liep ik overal tegen. Maar ik ben er doorheen gesparteld. En op den duur maak je van je zwakte je sterkte. Ik zie misschien slechts de helft, maar ik heb heel veel mensenkennis”, besluit Paul.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.