Annelies Verlinden probeert het geweld in Brussel in te tomen, maar de nieuwe minister van Justitie viel haast achterover toen ze bepaalde ontdekkingen deed over hoe het er in Brussel aan toegaat. Wat is er aan de hand?

“De Brusselse burgemeesters klagen over een gebrek aan geld en personeel. De politie zou er voor een half miljard euro ondergefinancierd zijn en bijna 1.000 agenten missen”, legt Humo voor aan de politica van CD&V, maar Verlinden wil toch één punt duidelijk maken…

“De zes politiezones hebben zeker tekorten, maar hoe komt dat? Ze snoepen personeel van elkaar af en de structuur is inefficiënt. Brussel heeft een geïntegreerd beleid nodig, met één politiezone en lokale wijkteams”, benadrukt Annelies Verlinden in het weekblad. Maar de burgemeesters zijn tegen. Gaan zij die fusie niet blokkeren?

“Nee, we móéten dit doen”, benadrukt Annelies Verlinden in gesprek met Humo. En dan onthult ze één van de wantoestanden die momenteel mogelijk zijn in Brussel. Een concreet voorbeeld dat iedereen met verstomming deed slaan…

“Het mag voor een crimineel niet volstaan om de straat over te steken om te ontkomen. In het Zuidstation was de situatie echt absurd”, benadrukt Annelies Verlinden. En dan ligt de minister van Justitie uit wat er aan de hand was…

“De NMBS was bevoegd voor de rechterkant van de overdekte straat, de MIVB voor de linkerkant en de gemeente Sint-Gillis voor het midden. De ene uitgang kwam uit in Anderlecht, de andere in Sint-Gillis. Zo kun je niet werken, ook al doen de korpschefs en politie-inspecteurs hun uiterste best”, trekt Annelies Verlinden in Humo een duidelijke conclusie.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.