Jos D’Haese stamt af van een politieke familie. Niet alleen behoort zijn moeder ook tot ‘zijn’ PVDA, maar ook zijn grootouders waren politiek geëngageerd…

De grootvader van het PVDA-kopstuk was CVP-schepen in het landelijke Rillaar. “Het leven van mijn grootouders speelde zich af in het katholieke middenveld”, geeft Jos D’Haese toe in De Morgen.

“Mijn grootmoeder was lid van de boerinnenbond, mijn moeder ging naar de Chiro en de stencilmachine van de KWB (Kristelijke Werknemers Beweging, red.) stond in de woonkamer. Mijn grootvader had geen interesse in een grote politieke carrière, maar hij was wel geëngageerd.” Ook langs vaders kant was er een politiek engagement…

“Ook langs de kant van mijn vader (beeldhouwer Lebuïn D’Haese, red.) had ik trouwens een politiek actieve grootvader. Albert D’Haese was een VNV’er.” Was zijn grootvader een collaborateur?

“Voor zover we weten heeft hij niet gecollaboreerd, maar hij werd na de Tweede Wereldoorlog wel een aantal jaren uit zijn burgerrechten ontzet. Hij stond op een verdachtenlijst omdat hij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog had aangesloten bij het Duitsgezinde activisme”, geeft Jos D’Haese toe in gesprek met De Morgen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.