Wat politicologen vreesden lijkt nu ook waarheid te worden: de regeringsonderhandelingen raken in het slop door de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Eén ding is duidelijk…
“Hoe dichter de lokale verkiezingen van 13 oktober naderen, hoe moeilijker het wordt om een regering te vormen”, lezen we in Het Nieuwsblad. De reden is duidelijk…
“Naderende verkiezingen doen politieke partijen verkrampen, waardoor ze het moeilijker krijgen om compromissen te sluiten”, verduidelijkt Het Nieuwsblad. En dan volgen er enkele concrete voorbeelden…
“CD&V bijvoorbeeld voelt straks op het platteland de hete adem van het Vlaams Belang in haar nek wanneer het over de landbouwthema’s gaat. Als ze straks naar de kiezer moet trekken met pakweg toegevingen in het stikstofdossier, dan maakt ze zichzelf extra kwetsbaar”, klinkt het in Het Nieuwsblad. Maar datzelfde geldt voor andere partijen…
“Eenzelfde logica voor de besparingen die Vooruit op federaal niveau moet slikken, of omgekeerd de voorziene extra vermogensbelasting die voor MR zo gevoelig ligt”, voegt Het Nieuwsblad eraan toe. En dan kunnen we ons één vraag stellen.
Is er één politicus die zijn nek durft uitsteken om alsnog tot een regeerakkoord te komen? Heel wat politici die aan het onderhandelen zijn voor zowel de federale als de Vlaamse regering streven ook een burgemeesterssjerp na en lijken zich meer toe te spitsen op hun lokale verkiezingscampagne dan op de onderhandelingen. De kiezer stelt zich één vraag…
Voor de gemeenteraadsverkiezingen is de opkomstplicht afgeschaft en hoeft niemand nog een stem uit te brengen. Waarom zou de kiezer naar de stembus trekken om een stem uit te brengen op Melissa Depraetere, Conner Rousseau, Bart De Wever, Sammy Mahdi of andere onderhandelaars als zij dat in juni misschien al deden, maar nog geen concreet resultaat voortkwam uit hun uitgebrachte stem?
Politici posten op hun sociale media vol trots hoe ze campagne voeren voor de lokale verkiezingen, maar lijken te vergeten dat we als kiezer in juni al een stem uitbrachten en dat daar zowel op federaal als Vlaams niveau nog niks mee gebeurde. Misschien moeten politici maar eens hun prioriteiten juist stellen om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen…