Jos D’Haese wil met de PVDA een rijkentaks lanceren. Nochtans zijn er weinig andere politici of landen die baten zien bij zo’n rijkentaks. Ontvluchten de rijken dan niet gewoon je land, is een argument dat vaak geopperd wordt tégen die taks. Maar D’Haese komt nu met een opvallend tegenargument…

“Wereldwijd zijn er nauwelijks landen met een rijkentaks zoals u die voor ogen heeft”, legt De Morgen voor aan het kopstuk van PVDA. Maar die weerlegt dat met een concreet voorbeeld…

“We staan zeker niet alleen. De bekende Franse econoom Thomas Piketty kwam onlangs met een voorstel dat sterk lijkt op het onze”, benadrukt Jos D’Haese in gesprek met De Morgen. En dan blijkt dat een rijkentaks vroeger veel gebruikelijker was. D’Haese formuleert het als volgt…

“Veel rijkentaksen zijn afgeschaft in de jaren 80, de neoliberale periode van de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Britse premier Margaret Thatcher, met de trickledowneconomie: het achterhaalde idee dat als je rijken weinig belast dat hun winsten dan wel zullen doorsijpelen naar de rest van de bevolking. Niet dus”, benadrukt Jos D’Haese in De Morgen. Toch is er een recent voorbeeld in een buurland waar de rijkentaks wél werkte…

“Het recentste voorbeeld van zo’n ideologische keuze vind je in Frankrijk. Daar trok Emmanuel Macron – niet voor niets le président des riches – een streep door een rijkentaks die elk jaar meer opbracht”, geeft Jos D’Haese in De Morgen een voorbeeld van hoe Frankrijk wél een rijkentaks had die alsmaar meer geld in het laatje van de staatskas bracht.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.