De Open VLD van premier Alexander De Croo stevent af op een stevige verkiezingsnederlaag. Ligt dat enkel aan de Vivaldi-regering of waren er ook gewoon té veel interne strubbelingen? Eén ruzie blijft bij…

Wanneer Abdessalem Lassoued in het najaar twee Zweedse voetbalsupporters neerschiet in naam van IS, leidt dat niet enkel tot het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Ook zijn opvolging zorgt voor interne strubbelingen bij de liberalen…

 Wanneer zijn vice-kabinetschef Paul Van Tigchelt wordt aangeduid als opvolger, kondigt een zwaar ontgoochelde Gwendolyn Rutten haar afscheid van de nationale politiek aan. Rutten spreekt van een ‘gebrek aan respect’ binnen haar eigen partij. Extra pijnlijk wordt het voor premier Alexander De Croo wanneer heel wat liberale kopstukken de kant van de politica kiezen… Hoe blikt onze premier terug op die periode?

“Ik had haar emotionele reactie liever niet gezien”, geeft Alexander De Croo toe in Humo. “Maar vandaag zitten de twee juiste mensen op de juiste plaatsen.” En dan wil de premier er toch nog één verduidelijking aan toevoegen…

“Als je in een veiligheidscrisis zit, is het logisch dat je een expert neemt als Van Tigchelt, die het hoofd van onze inlichtingendienst is geweest. En na het vertrek van Bart Somers uit de Vlaamse regering zit ook Gwendolyn op de beste plek. Die regering heeft drie jaar gezweet op het stikstofdossier, een paar dagen na Gwendolyns entree was er een akkoord: dat is geen toeval.” Zijn de brokken tussen De Croo en Rutten daarmee gelijmd?

“Het heeft stevig gebotst tussen ons, maar als we samenwerken, loopt het heel goed”, benadrukt Alexander De Croo in gesprek met Humo.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.