Acteur Lucas Van den Eynde staat deze winter op de planken met ‘A Christmas Carol’. Een rol waar hij niet over moest nadenken. En de kerstperiode is ook iets waar hij zelf van geniet.

Als kind was kerst voor hem dé dag van het jaar. Kerstavond werd niet gevierd omdat zijn ouders het dan te druk hadden met hun slagerij. Kerstdag was een hele dag lang feest. “We begonnen eraan om halftwaalf met een aperitiefje, dan volgden wat hapjes, een bouillonsoep van ossenstaart, een videeke – uiteraard – met kroketten of een rosbiefje. Alles zelfgemaakt. Na het dessert, meestal witte rijstpap, begon mijn moeder frikadellenbollen te bakken en broodjes te smeren met zalm en krabsla voor ’s avonds. Het hield niet op. Wij zaten op kerstdag onafgebroken tot ’s avonds elf uur aan tafel. De hele dag door eten en drinken met de hele familie. En kaarten.”, vertelt hij aan ‘Primo’.

Toen zijn moeder onverwachts overleed stopte dit echter. “Mijn vader wou kerst niet meer vieren en zonderde zich eigenlijk wat af”, gaat hij verder. Lange tijd bepaalde dat ook de sfeer voor Lucas Van den Eynde. “Maar sinds ik zelf kinderen heb, vieren we dat opnieuw groots. Ik vind het weer een fijne traditie. Gewoon wat lief zijn voor elkaar, dat kunnen we in deze barre tijden wel gebruiken, toch?, klinkt het nog.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.