Over Prins Laurent is al veel gezegd en geschreven maar in ‘Story’ neemt de prins geen blad voor de mond en spaart niemand. Hij haalt ook zwaar uit naar de Wetstraat.

Een van de punten die de prins op het hart ligt is een vonnis van het Belgisch gerecht dat oordeelde dat Libië een schadevergoeding van 50 miljoen euro moet betalen aan de prins maar dat Wetstraat hem niet steunt om dat geld te krijgen. Hij vraagt ook al twintig jaar dat zijn vrouw en kinderen toegang krijgen tot sociale zekerheid. Met een dotatie van 376.000 euro per jaar en gratis onderdak in Villa Clementine in Tervuren lijkt het natuurlijk wel dat de prins geld genoeg heeft om rond te komen. “Ik krijg die dotatie niet zomaar in mijn handen. Ik moet rechtvaardigen wat ik ermee doe en hoe ik het uitgeef. En trouwens, als ik morgen overlijd, hebben mijn vrouw en kinderen geen eurocent. Da’s toch niet normaal?” Dat laat de prins weten aan ‘Story’.

Verder trekt de prins ook onze samenleving in vraag en begrijpt niet waarom mensen een leidersfiguur nodig hebben. “Waarom neemt niet iedereen gewoon zijn verantwoordelijkheid en staat hij in voor zijn eigen daden? Waarom moet er een autoriteit boven ons staan? Kijk naar Zwitserland. Dat land heeft elk jaar een andere president, die bijna niemand kent. Dat systeem werkt.”

Met alle kritiek en het gevoel te hebben niet gehoord te worden zou je natuurlijk kunnen voorstellen dat hij afziet van zijn dotatie en zijn eigen boontjes dopt zonder enige verantwoording af te leggen. “Eerlijk? Die gedachte is al in mij opgekomen. Ik zou het ook graag willen, maar gezien mijn gevorderde leeftijd en de beperkingen die de politiek mij oplegt, is de situatie zeer complex.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.