Zuhal Demir beseft maar al te best dat het, gezien haar migrantenachtergrond, niet vanzelfsprekend was om carrière te maken, laat staan minister te worden. Trots doet ze in Dag Allemaal haar succesverhaal. 

Thuis werd er Turks gesproken, maar haar vader verplichtte de kinderen Nederlandstalig boeken te lezen. “Hij besefte het belang van talenkennis.”

Met onversneden racisme werd Zuhal gelukkig niet geconfronteerd in haar buurt. “Onze buren waren heel behulpzaam en warm”, herinnert ze zich levendig in Dag Allemaal. “Wederzijds respect, zo werkt het.”

Toen Zuhal in de lagere school werd geadviseerd om snit en naad te volgen, weigerde ze hierin mee te gaan. In het middelbaar werd ze dan wel gestimuleerd om universiteit te volgen. Haar moeder was fan.

Ze wilde niet liever dan dat haar’ drie dochters gingen studeren en financieel onafhankelijke vrouwen werden. ‘Koop je eigen huis, dan kan niemand je eruit zetten’, was de goede raad van Zuhals moeder. 

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van redactie247.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.